Pestovanie s ohľaduplnosťou k prírode a nášmu zdraviu
Poľnohospodárstvo odjakživa patrilo k najsilnejším hospodárskym odvetviam. Zastrešovalo produkciu poľnohospodárskych komodít závislých od prírodných podmienok a kvality zdrojov. Určovalo krajinný obraz a udržovalo človeka v kontakte s prírodou. Životné prostredie nebolo negatívne poznačené ani zdevastované. Poľnohospodárstvo bolo vnímané ako dynamický celok, ktorý prinášal pokroky pre celú spoločnosť až kým nedošlo k industrializácii. Časom ho pohltila veľká priemyselná reforma ako výroba strojov, náradia a hnojív.
Ale prišiel zlom...
Negatíva
poľnohospodárskej činnosti nenechali na seba dlho čakať. Začiatkom 20. storočia
vychádzajú prvé publikované štúdie o zníženej úrodnosti pôdy. Na druhej
strane dochádzalo k zvýšeniu výskytu škodcov a chorôb. Došlo aj k
zmenám v ekosystémoch. Všetko sa to odrazilo aj na nízkej kvalite
potravín. Dve svetové vojny spôsobili, že štáty už viac neboli sebestačné
a rozvinulo sa konvenčné poľnohospodárstvo. Všade vo svete dochádzalo
k intenzifikácii poľnohospodárstva a zavádzaniu monokultúr. Najväčší
rozmach nastal v používaní priemyselných hnojív a pesticídov. Situácia sa sledovala
hlavne z ekonomického hľadiska: napriek nízkym výrobným nákladom sa výnosy
rýchlo zvyšovali. Rovnako rýchlo sa to odrazilo na erózií pôdy a znečistení spodných
vôd. Zaznamenaný bol zvýšený výskyt zaburinenia a chorôb plodín, ktoré boli
odolné voči chemickým postrekom.
Reakciou na túto nepriaznivú situáciu bol vznik rôznych nových foriem poľnohospodárstva. Ich cieľom bolo stať sa šetrnými k životnému prostrediu. Medzi alternatívne smery patrí ekologické poľnohospodárstvo. Je to systém hospodárenia bez používania syntetických hnojív a pesticídov. To ale vôbec neznamená, že plodiny postrekované nie sú. Niektoré prípravky povolenie majú. Využívajú sa hlavne minimalizované vstupy do poľa a šetrné spôsoby potlačenia burín, škodcov a chorôb. Súčasťou je podpora biodiverzity, využitie obnoviteľných zdrojov energie, aj recyklácia. Ekologické poľnohospodárstvo zapadá do koncepcie trvale udržateľného poľnohospodárstva. Neustále sa rozvíja a plní nielen produkčné funkcie poľnohospodárstva, ale aj tie mimoprodukčné. Bohužiaľ, čo je trvalo udržateľné, sa nedá presne definovať.
Aké je poľnohospodárstvo dnes? Ozaj už len známa reality show z TV?
Mnohým je ukradnuté a niektorým pravý význam slova uniká. Mladým často práca v poľnohospodárstve nevonia, nie je to pre nich atraktívne prostredie. Malé deti sa s ním zoznamujú maximálne tak v obrázkových knižkách. Poľnohospodárstvo sa opäť ocitá v bode mrazu. Dlho sa hovorí o reformách, ktoré to celé majú zmeniť. Ale človek s otvorenou mysľou na to nemusí čakať. Vie, že téma poľnohospodárstva sa ho dotýka každý deň.
So zdravým sedliackym rozumom je k tomu možné pristupovať tak, že u nás jednoducho treba obnoviť tradície poľnohospodárstva s využitím technologických inovácií. Začať s tým, čo bolo kedysi prirodzené. Budovať si vzťah k našej pôde, pestovaným rastlinám a chovaným zvieratám. Nezabúdať na dôležitosť prvovýroby a zásobovania kvalitnými domácimi potravinami. Využiť to, že poľnohospodárstvo ponúka prácu ľudom vo svojom regióne, určuje ráz krajiny a má ochrannú funkciu.
Kvalita životného prostredia sa odzrkadľuje na kvalite nášho života.
Dnes má za sebou inovácia v prípravkoch na ochranu plodín už niekoľko desaťročný vývoj. Je dôležité uvedomiť si, že huby a plesne produkujúce životu nebezpečné toxíny (botulotoxín, alfatoxín, zearalenón) sú stále väčšou hrozbou pre človeka ako širokospektrálne fungicídy či pesticídy. Používané prípravky sa vyrábajú zohľadňujúc naše zdravie a životné prostredie. Aplikujú sa oveľa šetrnejším spôsobom a aplikačná dávka sa znižuje.
Zohrávajú veľkú úlohu v ochrane zdravia spotrebiteľov a pestovaných plodín. Možnosť kontaminácie počas cesty potravín z farmy na stôl však neustále číha.
Bezpečnosť možno zaistiť už na začiatku, a to využívaním správnych poľnohospodárskych postupov.
Jana B.
Téma poľnohospodárstva je mi veľmi blízka od malička.
Som absolventkou ČZU v Prahe a o svoje vedomosti a myšlienky sa rada podelím aj tou cestou - na blogu :-)
Verím, že Vás môj článok zaujal aj obohatil o nové informácie a postrehy.